Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Март 1, 2018

Баба Марта върза мартеници на мало и голямо в Белоградчик

Всяка година в първия ден на месец март българите почитат обичая Баба Марта. На този празник всеки подарява на близки, приятели и колеги мартеница – древен обреден символ, символизиращ здраве, сила, дълъг живот, успехи, плодовитост и изобилие. Тази година белоградчишката Баба Марта беше зимна, мразовита, но затова пък по български - усмихната, весела и добра, а за пълния зимен пейзаж допринасяха и леко хапливите слънчеви лъчи. А Баба Марта, пременена и с накичена с мартенички кошница и хурка, бързаше и обикаляше по улиците на Белоградчик, кичеше малки и големи. Беше на гости и на много институции, учреждения, служби, фирми...
Тя гостува и на общинска администрация, където бе приветствана от кмета на общината Борис Николов, на когото върза мартеница. Много служители от администрацията пожелаха да си направят снимка за спомен с нагиздената баба.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Започваме подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ

„Започваме подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ." Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в централата на партията след срещата си с чешкия посланик Душан Щраух. Лидерът на опозицията обясни какви са начините на действие оттук - нататък: „ЧЕЗ и Гинка Върбакова, по взаимно съгласие, да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи, като един от евентуалните купувачи. Вторият вариант е Гинка Върбакова да прехвърли всичките си акции на държавата. И в двата случая за 3 милиона българи националната и енергийна сигурност са поставена в зависимост или от ЧЕЗ, или от Гинка от Пазарджик. Това е абсурдно." Нинова обясни, че левицата работи по вариант, в който българският народ не е само пасивен наблюдател за съдбата си, а е активен участник.

Изцяло обновяват читалището в Ружинци по програмата „Красива България“

В момента община Ружници е открила процедура по обявяване на обществена поръчка за цялостен ремонт на читалищната сграда в общинския център чрез програмата „Красива България“, съобщи за 44 ПАРАЛЕЛ кметът на общината Александър Александров. Той поясни, че вече е сключен договорът с „Красива България“, откъдето ще финансират строителните дейности с 60 хиляди лева, които са 40% от общата стойност на проекта. Останалите 60%, които са около 90 хиляди лева, са общинското участие, а сумата е заложена в общинския бюджет като капиталови разходи за тази година и е приета от Общинския съвет. Александър Александров допълни, че строителните дейности включват възстановяване цокъла на основите на сградата, ремонт на покрива, топлоизолация на стените и подмяна на дограмата с енергоспестяваща.