Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Февр. 3, 2018

Решение на Св. Синод за провеждането на утрешния каноничен избор за Видински митрополит

Св. Синод в пълен състав в заседанието си днес, 03.02.2018 г., изслуша доклад на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол, с приложен протокол и изборни книжа на Видинския епархийски избирателен събор от проведения на 28.01.18 г. избор за епархийски митрополит на Видинска епархия и след обстойно разглеждане и проведено гласуване РЕШИ:
1. На основание чл. 90, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП Св. Синод одобри изборната преписка за проведения Епархийски избор.
2. Съгласно чл. 90, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП на 04.02.2018 г. - ? Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син, да бъде проведен Канонически избор за митрополит на Видинска епархия в Синодалния параклис "Св. цар Борис".
3. Възлага на архим. Василий (Савов), протосингел на Софийска св.

С мащабно автошествие от стотици автомобили видинчани отново поискаха магистрала до София и тунел под Петрохан

Призовани от Гражданско обединение "Единни за промяна", отново и в тази събота  стотици видинчани проведоха за втори път протестно автошествие – спешни действия за изграждане на магистрала до София и тунел под Петрохан. "Искаме решение на Министерския съвет, в което да е ясно разписано, че започват спешни действия за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан с краен срок на завършване 2021 година“, заяви пред журналисти лидерът на „Единни за промяна“ Росица Кирова.  Организаторите от обединението настояват за конкретни ангажименти и мерки от българското правителство и ще внесат в Европейския парламент специална декларация.