Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Февр. 2018

Февруари 28th

От НАП информират: Фирмите без дейност не подават годишна данъчна декларация

Годишните данъчни декларации за корпоративен данък за 2017 година се подават само по електронен път и срокът за подаването им е до 2 април, защото 31 март е почивен ден, информират от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам допълват, че в до момента в офиса на НАП-Видин своите годишни декларации са подали 413 фирми. От НАП също напомнят, че е важно е фирмите да следят съобщенията, които връща информационната система на НАП след приемането и обработката на подадените декларации по електронен път. При констатирани грешки и/или несъответствия всички клиенти имат срок в който трябва да направят корекция на подадените данни.

Февруари 27th

Митничари разкриха 3045 кутии контрабандни цигари на Дунав мост 2

Нови два опита за незаконен износ на 60 900 къса (3045 кутии) цигари, с търговски цели към страни от Западна Европа, предотвратиха митнически служители в района на Дунав мост 2, информират от Агенция „Митници“. Оттам уточняват, че на 23 февруари на изходящо трасе е пристигнал товарен автомобил с авторемарке за превоз на автомобили. Митническите служители селектират превозното средство за проверка, при която се установява, че пътеките на авторемаркето са затворени с ламарина и са превърнати в тайници, в които са укрити 18 600 къса (930 кутии) цигари от различни марки. В същия ден, късно през нощта, при друга митническа проверка на пътнически микробус митническите служители откриват във фабричните кухини укрити 42 300 къса (2115 кутии) цигари, предназначени за Германия.

Февруари 26th

Депутатът от БСП Таско Ерменков: НДСВ и кабинетът на Борисов продадоха ЧЕЗ и оставиха държавата без контрол

„Когато една сделка се провежда по толкова тъмен начин, когато в последния момент става ясно, че една фирма, която управлява по-малко от 25 промила от мощностите в България, е готова да поеме управлението на електроразпределението, въпросите започват да валят и те са много. Въпросите започнаха още с продажбата на ЧЕЗ по времето на НДСВ, където Борисов беше главен секретар – не съм го чул да протестира тогава“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Февруари 25th

От НАП уведомяват, че осигурителните вноски за 2018 година са с нов размер

От 1 януари 2018 година минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица се променя на 510 лева и отпада диференцираният минимален месечен размер на осигурителен доход съобразно облагаемия им доход, като се запазва максималния месечен размер на осигурителния доход от 2600 лева, информират от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани също се променя от 300 на 350 лева, като тази промяна засяга над 1200 регистрирани земеделски стопани от Видинска област.

Докторът по социология от Монтана Петко Петков и създател на кризисен център за деца жертви на насилие и трафик в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/QHqczsgpJ0k е пълният видеозапис на интервюто с доктора по социология от съседния град Монтана Петко Петков, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Събеседникът ни, освен богатия си професионален опит в социалната сфера, създава и работи в момента в един от трите в страната специализирани кризисни центрове за деца жертви на насилие и трафик, както и е председател на Управителния съвет на неправителствената фондация „Активно общество“ в Монтана. В началото разговора ни той разказа за 10-дневното си обучение в Ирландия по проблемите с бежанците, в което по програмата „Еразъм +“ са участвали представители на няколко държави.

Традиционна кушия се проведе на Тодоровден в Салаш

Село Салаш е единственото в община Белоградчик, в което се провеждат конни състезания - една стародавна традиция, завещана от дедите ни, с която ежегодно се чества деня на Свети великомъченик Теодор Тирон. Събитието бе организирано от община Белоградчик, кметството в Салаш и читалищата. Сред гостите бяха кметът на общината Борис Николов, неговият заместник Антон Трифонов и кметът на пограничното село Ново Корито, Сърбия - Крунислав Йованович. Присъстваха още Румяна Алексиева - кмет на Салаш, Валери Цветков - председател на читалището в Белоградчик, и Даниела Иванова - библиотекар в местното читалище. Празничен водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. Със слово към множеството от хора се обърна кметът на общината Борис Николов.

Февруари 24th

Всяка трета декларация за облагане на доходите е подадена по интернет

Всяка трета декларация за облагане на доходите на физическите лица е подадена по електронен път, сочат данните на Националната агенция за приходите (НАП) за приетите до този момент формуляри във видинския офис на приходната агенция. До 20 февруари са подадени почти 1000 декларации, 378 от които са подадени с ПИК или електронен подпис. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 година, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. От НАП съобщават още, че на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg е достъпна и декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод. Декларацията с баркод е електронно копие на подоходната декларация и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис.

Пети пореден протест за магистрала до София и тунел под Петрохан, гневните видинчани пак пробиха полицейския кордон и блокираха Е-79

С пето поред масово протестно автошествие видинчани отново изразиха гнева си от безобразното състояние на пътищата и отново настояха  да бъдат изградени магистрала до София и тунел под Петрохан. Протестиращите отново изминаха с автомобилите си традиционния маршрут от магазин „Технополис“ на булевард „Панония“, през гаровия площад и  крайната точка на входа на Видин при ТЕЦ-а. Там те пак успяха пеша да пробият полицейския кордон и за сетен път блокираха главен път Е-79.

Февруари 23rd

От НАП уточняват: Ползваш данъчно облекчения, само ако нямаш задължения към държавата

Ползването на данъчни облекчения за 2017 година е свързано с изискването гражданите да нямат неплатени задължения към датата на подаване на данъчната декларация, информират от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам съветват своите клиенти, които имат намерение да ползват данъчно облекчение, първо да проверят в данъчната си сметка на сайта на НАП дали нямат някое старо задължение, за да избегнат риска облекчението да им бъде отказано. Най-лесно това става с безплатния ПИК, издаван от НАП във всеки офис на агенцията.

От „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“ обявиха за утре петия пореден протест

Пети пореден протест обявиха за утре от „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“, съобщиха от официалния сайт на „Единни за промяна“. Организаторите на протестния маратон призовават: „Видинчани, не позволявайте на партийци да ни разделят, да разделят и противопоставят граждани срещу граждани. Нека не превръщаме гражданския протест на Видин в политика! Това, което ние, гражданите, можем да направим днес със своите действия, политиците не направиха последните 20 години.

Февруари 22nd

Видински данъчни запечатаха 24 търговски обекта

24 търговски обекта във Видинска област са запечатани за данъчни нарушения от началото на 2017 година, информират от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам уточняват, че практиката по този вид санкции се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, когато не се издават касови бележки или изобщо няма касов апарат. През миналата година във Видни и областта са запечатани 19 търговски обекта, а от началото на тази година запечатаните обекти са 5. В повечето случаи става дума за магазини и заведения за хранене, а средното време, в което помещенията остават затворени, е 7 дни. Към настоящият момент няма търговски обекти, за които мярката да е прилагана повече от веднъж. От началото на 2018 година в интернет страницата на НАП са достъпни списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение.

С над 2,5 милиона лева започва възстановяването на пропадналия път от Видин за Кула

Над 2,5 милиона лева ще бъдат инвестирани във възстановяването на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин- Кула -Връшка чука, след като бе подписан договорът за строителен надзор при изпълнение на укрепителните дейности в отсечката между селата Бела Рада и Войница, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Надзорът е възложен на „Пътинвест-инженеринг“ АД, след което предстои и подписване на договора за изпълнение на строителните работи, които ще бъдат възложени на „ИСА 2000“ ЕООД.

Арестуваха 19-годишен младеж от Дреновец за притежание на почти 300 грама канабис

Вчера служители от Районното полицейско управление в Белоградчик са иззели 278 грама сух канабис, а по случая е задържан 19-годишен младеж от село Дреновец, информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Видин. Оттам допълват, че при условията на неотложност криминалистите са извършили оглед в запустял имот в село Тополовец и в него, в близост до оградата, са открили найлонова торба, в която имало шест по-малки пакета със суха зелена листна маса. Общото количество на тревата, реагирала на канбис при полевия наркотест, възлизало на 278 грама. 19-годишният доброволно предал на разследващите електронна везна и 13 плика тип спейсбек. Младежът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс. 

Февруари 21st

От НАП напомнят: Самооосигуряващите се лица имат още 4 дни да подадат еднократно месечната си осигурителна декларация образец 1

На 25 февруари изтича срокът, в който самоосигураващите се лица, избрали да се осигуряват само за фонд "Пенсии", могат да подадат еднократно осигурителна декларация образец 1 за 2018 година, напомнят от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам допълват, че второто задължително условие, на което трябва да отговарят самоосигуряващите се лица, за да могат да се възползват от това си право, е осигуряването им да продължава от предходната година или да е възникнало от първи януари тази година. В случай, че изпълняват всички условия самоосигуряващите се лица могат да подадат еднократно декларация образец 1 с код за вид осигурен 22. Възползвайки се от тази възможност, те ще са задължени през годината само да внасят дължимите вноски за пенсионно и здравно осигуряване.

Февруари 20th

Видински полицаи арестуваха 22-годишен и двама непълнолетни от Бело поле за грабеж от дома на възрастна жена

Полицейските действия започнали на 9 февруари, след като в девет часа сутринта 81-годишна жителка на село Бело поле съобщила, че няколко часа по-рано неизвестни проникнали в дома й. Те я привели в безпомощно състояние, отнели сумата от 240 лева и избягали. При огледа на местопроизшествието униформените установили, че в къщата било проникнато през покрива – след отстраняване на част от керемидите. В разследването на грабежа участвали служители на РУ-Белоградчик, сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР-Видин и сектор „Грабежи” в ГДНП. В хода на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия криминалистите влезли в дирите на тримата автори на престъпното посегателство. С полицейска мярка за срок до 24 часа униформените задържали двама непълнолетни и 22-годишния С.И. от селото.