Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Февр. 2018

Дата

Февруари 20th

Видински полицаи арестуваха 22-годишен и двама непълнолетни от Бело поле за грабеж от дома на възрастна жена

Полицейските действия започнали на 9 февруари, след като в девет часа сутринта 81-годишна жителка на село Бело поле съобщила, че няколко часа по-рано неизвестни проникнали в дома й. Те я привели в безпомощно състояние, отнели сумата от 240 лева и избягали. При огледа на местопроизшествието униформените установили, че в къщата било проникнато през покрива – след отстраняване на част от керемидите. В разследването на грабежа участвали служители на РУ-Белоградчик, сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР-Видин и сектор „Грабежи” в ГДНП. В хода на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия криминалистите влезли в дирите на тримата автори на престъпното посегателство. С полицейска мярка за срок до 24 часа униформените задържали двама непълнолетни и 22-годишния С.И. от селото.

Насрочиха за 20-и май извънредните избори за кмет на община Макреш

С указ на президента Румен Радев, обнародван в брой 11 на „Държавен вестник“ от втори февруари, на 20 май в община Макреш ще се проведат извънредните избори за кмет на общината. До частичния вот се стигна, след като досегашния титуляр Иван Каменов подаде оставка и по лични причини се оттегли от поста си. Той бе избран за пети пореден мандат от листата на БСП, но в първият си мандат бе издигнат от политическата сила „Евролевица“. В момента временно длъжността му се изпълнява от неговия заместник Митко Левчев, който най-вероятно ще е и кандидатът на БСП за предстоящия извънреден вот. Негов основен опонент от ГЕРБ за поста почти сигурно ще е сегашният председател на Общински съвет-Макреш Красимир Кръстев, който пък е сват на подалия оставка досегашен кмет на Макреш Иван Каменов.

Февруари 19th

Нова иновативна кампания за безопасно шофиране започна видинското читалище „Светъл ден-2009“

Тази седмица видинското Народно читалище "Светъл ден-2009" стартира поредната си интересна инициатива, съобщиха от ръководството на културния институт. Оттам уточняват, че след преминати обучения екипът на читалището е готов да започне работа по реализацията на новата си иновативна кампания за безопасно и отговорно поведение на пътя, за което ще се използват технологии от най-нов тип-симулатор  за създаване на виртуална реалност, в която ползващият ще усети  неблагоприятното въздействие върху своето шофиране на комбинацията от алкохол или някои от трите групи наркотични вещества - канабис, анфетамини и халюцогенни гъби.

Февруари 18th

Видински митрополит Даниил в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН

На линк https://youtu.be/fVGXENbgVR8 е пълният видеозапис на интервюто с новоизбрания Видински  митрополит Даниил, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Ако проследите видеото, ще чуете какви отговори дава той на зададени му въпроси и то само броени дни след интронизацията му на митрополитския престол на Видинската епархия: 1. Ваше Високо Преосвещенство, посещавали ли сте преди Видин и какви са първите Ви впечатления от Видинската епархия след идването Ви тук като Видински митрополит? 2. На входа на града Ви посрещнаха, извън програмата, протестиращи срещу лошите пътища видинчани, подкрепяте ли техните искания за по-достойни условия на живот в Северозападна България? 3.

Февруари 17th

Видинчани протестираха четвърта поредна събота с искане за магистрала до София и тунел под Петрохан, регионалният министър се покри

Четвърта поредна събота възмутени от съсипията на региона ни видинчани се вдигнаха на протест с искане за изграждане на магистрала до София и тунел под Петрохан, а официално поканения за разговор регионален министър пак се покри, но отново натисна слугите си от Агенция „Пътна инфраструктура“ за сетен път виртуално да обещаят какви ли не пътища за лековерната част от северозападното народонаселение. Даже премиерът Бойко Борисов, да се свети името Му, ни нарече от някъде из Европа-та „Моите приятели от Видин“. Не е трудно да се досетим кои точно са му приятелките и приятелите тук, нали? Поради което и енергията на протестите не само не намалява, но и привлича все повече привърженици от Видин и региона.

Всяка касова бележка вече ще се отчита в НАП

Годишно над 330 милиона лева загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисовите браншове, чиято дейност Националната агенция за приходите (НАП) наблюдава, алармират от приходната агенция. Инспекторите от ведомството са разкрили нови схеми за укриване на приходи с използването на компютърни системи с фискална памет в последните месеци. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет, но приличат на истински фискални бонове (вижте примери на фалшиви бележки в прикачените файлове). Друга често разпространена практика е манипулиране на софтуери, чрез които се управляват фискалните устройства, което води до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на стоки и услуги.

Февруари 16th

„Единни за промяна“ организират за утре 4-ия пореден протест с искане за магистрала до София и тунел под Петрохан

От „Единни за промяна“ обявиха за утре – 17 февруари, четвъртия пореден протест с две основни искания – изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан. В съботния ден отново ще протече по познатия маршрут – в 10 часа е първият сборен пункт на булевард „Панония“ пред „Технополис“; Втори сборен пункт 10,30 часа пред паметника на Скърбящия войн, където всички протестиращи без автомобили могат да се присъединят и да продължат към входа на Видин; третият сборен пункт в 11 часа е  на входа на Видин пред ТЕЦ-а (до бензиностанцията на „Петрол“).
Снимка: http://edinni.bg/

Бал с маски се проведе в Белоградчик

В Белоградчик се проведе традиционният Бал с маски, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс. В него се включиха повече от 50 ученици, представители на всички школи, клубове и кръжоци. Този път събитието се състоя в изисканата обстановка на хотелски комплекс „Скалите". По всичко личеше, че участниците в интересното шоу са вложили голямо старание и са подготвили голямо разнообразие на интересни маски и костюми - плод на тяхното въображение и талант и, разбира се, с ценната помощ на своите родители. Освен многото анимационни и приказни герои, тук бяха и пролетта, войникът, полицаят, готвачът, групата на котките и още много, много други. В празничната зала цареше прекрасна атмосфера, наситена с много любими детски песни, игри и закачки, допълнени с чудесно настроение, усмивки и веселие.

Февруари 15th

Правителството предложи проф. Гайдарски за удостояване с орден „Св.св. Кирил и Методий“

С решние от вчера правителството предложи на Президента на Република България да издаде укази за награждаване на професор д-р Радослав Гайдарски с орден „Св.св. Кирил и Методий“ – огърлие, за значим принос в областта на медицинската наука в България, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Предложено е още със същата награда и за същите заслуги да бъде удостоен и професор Темелко Темелков. Професор Гайдарски е роден през 1937 година. Завършва Медицинската академия в София. Професионалната му кариера започва в Окръжна болница-Видин, където последователно преминава ординаторските степени, а в периода 1969-1972 година е заместник главен лекар по лечебната част. След конкурс е избран за асистент в катедрата по хирургически болести в МА – София, професор е от 1990 година.

От НАП напомнят: Фирмите подават данни за платени доходи на физически лица до 15 март

До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 г. доходи на физически лица, посочени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са длъжни да представят в Националната агенция за приходите (НАП) справка по образец за тези доходи, припомнят от видинския офис на приходната агенция. С уточнението, че облагаемите доходи от игри на случайността (парични, както и предметни награди на стойност над 30 лева) също се посочват в справката. В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи на физически лица от: - друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др. посочени в чл.

РЗОК-Видин преведе средствата за лекарствена терапия на здравноосигурени пациенти от област Видин

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) изплати 443 хиляди лева на аптеките в област Видин, които по договор с Касата осигуряват лекарствени продукти за домашно лечение. Изплатените от РЗОК-Видин средства са за осигурените лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение през първата половина на месец януари 2018 година. НЗОК, респективно РЗОК, осигурява качествена скъпоструваща лекарствена терапия за домашно лечение, съответстваща на най-новите терапевтични подходи на европейско ниво, вкл. на млади хора в работоспособна възраст, с което им осигурява по-качествен начин на живот. Процедурата за получаването й максимално е облекчена.

Февруари 14th

Лекция на тема "Съдебната система в Република България" изнесе съдия Николай Витков пред учениците от 11-а клас на СУ „Цар Симеон Велики“

За втора поредна година Административен съд-Видин се включва с цикъл от лекции в Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Първата лекция на тема „Съдебната система в Република България“ бе изнесена днес - 14 февруари, от съдия Николай Витков пред ученици от 11-а клас на видинското СУ „ Цар Симеон Велики“с класен ръководител Даниела Рангелова. Целта на лекцията бе да се запознаят младите хора с принципите на разделението на властите и да придобият обща правна култура за структурата и функционирането на съдебната система, както и за мястото на административните съдилища в нея.

Гледайте в четвъртък (15 февруари) от 21,15 часа интервюто с новия Видински митрополит Даниил в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН

Гледайте в четвъртък (15 февруари) от 21,15 часа интервюто с новоизбрания Видински  митрополит Даниил, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В него ще чуете какви отговори дава той на следните зададени му въпроси: 1. Ваше Високо Преосвещенство, посещавали ли сте преди Видин и какви са първите Ви впечатления от Видинската епархия след идването Ви тук като Видински митрополит? 2. На входа на града Ви посрещнаха, извън програмата, протестиращи срещу лошите пътища видинчани, подкрепяте ли техните искания за по-достойни условия на живот в Северозападна България? 3.

Февруари 12th

Кметът на община Ружинци Александър Александров е осмият носител на отличието на БТА "Бялата птица"

"Има нещо общо между нашата и вашата институция - и двете разпръскваме информация, която, ако е вярна, е като разпръскване на светлина", каза новоизбраният Видински митрополит Даниил в приветствието си при връчване на осмата награда на БТА "Бялата птица" за значим обществен принос във Видин и Монтана. С отличието "Бялата птица" тази година беше награден кметът на община Ружинци Александър Александров, който за малко повече от две години от началото на мандата си успя да превърне една малка община от около 4000 души в общност, която градивно работи за своето бъдеще. Бившият учител по история със сърце и душа обгрижва хората като свое семейство.

Младежка банка-Видин се включва в организацията на концерт-конкурса „Песен на свети Валентин“

Младежка банка-Видин към Сдружение „Активно общество“ се включва в организирането на станалия традиционен концерт-конкурс „Песен на свети Валентин“. Тази година проявата, която ще има своето 20-то издание, ще се проведе на 12 февруари от 17 ч. на обичайното място – залата на Симфониета-Видин. Организатори на събитието са още община Видин и Oбщински младежки съвет за превенция на зависимости-Видин, а в конкурса могат да участват индивидуални изпълнители или групи, със свои авторски песни или с песни, посветени на любовта. Освен традиционния песенен конкурс, тази година, благодарение на екипа на Младежка банка-Видин, за публиката е подготвена изненада. С какво са замислили да изненадат зрителите на концерта, разказват Биляна Борисова и Владислав Ангелов от екипа на Младежка банка-Видин.