Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Ноем. 2018

Ноември 30th

НАП информира как се ползват данъчни облекчения през работодател

Физическите лица могат да ползват данъчно облекчение по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) чрез своя работодател след подаване на декларация по образец в срок от 30 ноември до 31 декември, съобщават от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам допълват, че условието гражданите да имат възможност да ползват данъчни облекчения чрез работодател е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, което се декларира пред работодателя с декларация в свободен текст. Най-често използваните облекчения чрез работодателя са данъчните облекчения за деца, за деца с увреждания и за намалена работоспособност, които за 2018 година могат да се ползват по два начина.

Ноември 29th

Назаем от Видин Вест: Сняг заваля и площадът видински зимен сън заспа

Миналата седмица кметът ни рече, че до края на този месец щял да завърши първият етап от изграждането на новия видински площад с барабар пешеходната зона в централната част на многострадален Видин. Градоначалникът още сподели, че има две седмици забавяне от предварителния график на разрушително-строителните дейности, щото, видите ли, фирмата-изпълнител получила от друга видинска фирма некачествен пясък, но нещата щели да се оправят. С обичайните видими резултати, предположихме ние. И към днешна дата те са видимо налице – сняг в сряда заваля и площадът наш видински дълбоко заспа. В очакване на, може би, по-качествен пясък.

Ноември 28th

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Внасяме Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд

Променяте 18 закона през Преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е бюджетът на Здравната каса. Чрез Преходни и заключителни разпоредби на бюджета на Касата, променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето, даже и контрола върху прекурсорите. И така 18 закона. Това е звучен шамар върху българското право. Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо, на основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на Република България, „БСП за България“ внасяме Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд.

Ноември 27th

Кметът на Ружинци Александър Александров: Възстановяваме обществения транспорт до Белоградчик и Лом за хората от общината

„На път сме да възстановим редовните автобусни линии до Белоградчик и Лом, които да осигурят ежедневен превоз на хората от населените места в общината“, съобщи за 44 ПАРАЛЕЛ кметът на община Ружинци Александър Александров. Той уточни, че е било доста трудно да се намери транспортна фирма, която да осигури автобуси за въпросните линии, но кметският екип вече е постигнал принципна договореност с конкретен превозвач. „В момента сме в процедура на размяна на съответните съгласувателни писма с общините, през чиито територии ще преминават автобусните линии“, заяви Александър Александров. За автобусната линия до Белоградчик за такова съгласувателно писмо от община Белоградчик вече е постигната договореност с кмета й Борис Николов, след което трябва да има одобрение и от Областна администрация-Видин.

Ноември 26th

Кристиан Иванов от Видин спечели поредната награда от кампанията „Влез в час с данъците 4“ на НАП

Кристиан Иванов, ученик от ПГ „Асен Златаров“ във Видин, грабна поредната награда в четвъртия сезон на образователния проект на Националната агенция за приходите (НАП) „Влез в час с данъците“, информират от видинския офис на приходната агенция. Оттам допълват, че с правилните си отговори на теста за получаването на заплата в плик Кристиан си спечели нов ховърборд. Днес той получи наградата си лично от Ирена Илиева - директор на офиса на НАП във Видин.
Националната агенция за приходите провежда образователния си проект за четвърта поредна година. Тази година кампанията променя своя формат, за да бъде още по-близо да навиците и интересите на учениците. Всички ученици могат да посетят сайта на кампанията www.vlezvchas.bg, където да гледат публикуваните видеа и да се състезават в интерактивна игра за атрактивни награди.

Назаем от ВидинВест: Радослав Георгиев: Младите българи трябва посочат кои да са приоритетите на страната ни за следващите 20 години

„Почти 30-годишният преход от 10 ноември 1989 година продължи твърде дълго и на този период от най-новата история на страната ни не само трябва да му се сложи край, но и активните млади българи трябва час по скоро да поемат инициативата в свои ръце да посочат кои да са приоритетите, по които да се развива България през следващите 20 години“, заяви за „Видин Вест“ лидерът на Гражданското сдружение „Активно общество“-Видин Радослав Георгиев.

Турлаци от Северозападна България и торлаци от Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик

Празникът на турлаците и торлаците от двете страни границата бе по инициатива на Турлашко дружество „Ждребче"-Белоградчик, каквито традиционни срещи се провеждат всяка година на разменено гостуване. Тази година, освен гостите от Сърбия, членове на дружеството „Тимочана-Торлака" от село Миничево, участваха и представители на турлашката етнографска група от общините Белоградчик и Чупрене, както торлаци и приятели от общините Димово и Вълчедръм. Сред участниците в събитието от сръбска страна бяха Бобан Милосавлевич - заместник кмет на село Миничево и водач на делегацията, Зоран Янкович - кмет на село Витковац, Джоле Сокол и Вериша Кръстич - кметове на селата Яковац и Йелашница.

Ноември 25th

Лидерът на БСП-Видин и на групата общински съветници от БСП Димитър Велков в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/ZrMislPN_Qw е пълният видеозапис на интервюто с лидера на общинската организация на БСП-Видин и председател на Областния съвет на БСП Димитър Велков, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Началото на разговора ни започна там, откъдето приключи интервюто със събеседникът ни от месец май 2016 година – с поставените тогава и нерешени и до днес проблеми с липсата на нормални пътища и на жп линия до Видин, съществуването на абсурдната синя зона във Видин и хаосът в движението на автомобили в централната градска част, неблагоустроените квартали на Видин и на населените места в общината...

Ноември 24th

Назаем от ВидинВест: По-високи данъци за стари коли и по-скъпи твърди горива правят бедните по-бедни

Драстичното увеличаване на данъците за старите коли вече е факт, след като този четвъртък (22 ноември) мнозинството от народните ни избраници преодоля с ината си президентското вето и удари по джобовете на по-бедните българи, щото били виновни за мръсния въздух в градовете. Та с парите от тези по-високи данъци кметовете на въпросните градове да направят мръсния въздух по-чист. По който повод припомняме, че най-бедните хора в България и сред държавите от Европейския съюз обитават именно Видин и северозападния ни регион. И още нещо – Видин е в челото на българските градове с най-мръсен въздух, което пък автоматично ни прави и европейски шампион в тази класация. Втората радостна новина е пак свързана с мръсния въздух, който ще го пречистват с приетия на първо четене нов закон  за чистотата на атмосферния въздух.

Ноември 23rd

ФРОГНЮЗ: Вече не е смешно: мрак обгръща орлите с умни калпаци

В сряда вечерта при Слави на дивана бе премиерът Борисов. Жанрът на разговора бе трудно определим, но гостоприемството бе извън съмнение. Ако някой е очаквал или се е надявал на нещо друго, значи не познава родната действителност. Слави Трифонов задаваше въпроси, изпратени от зрители. Борисов отговаряше. Въпрос - отговор, въпрос - отговор. И така близо час. Да подценяваш противника е много опасно, казвали древните китайски мъдреци. Надценяването приписвали на незнанието. Най-страшно е да нямаш реална оценка за собствените възможности. Няма да има политически проект на Слави. Забравете. И по-добре. Актьорите и Ку-Ку бенд си вършат работата перфектно. Това е тяхната посока. Пренастройте тоналността на надеждата. Ще се видим след рекламите… Видяхме се.
Легион пиари преграждат пътя на журналисти.

Ноември 22nd

Тържествено отбелязаха Въведение Богородично в Белоградчик

В салона на Народно читалище „Развитие-1893" в града под скалите белоградчишката общественост чества големия християнски празник Въведение Богородично или както още е известен  - Ден на прсвославната християнска младеж и семейство, организиран от Видинската вета митрополия и община Белоградчик. Гости на празника бяха НВП Видински митрополит Даниил и отец Ставри - председател на църковното настоятелство на храм "Свети Димитър Солунски"-Видин. В тържеството участваха още кметът и заместник кметът на общината Борис Николов и Антон Трифонов, и свещеноиконом Рафаил - архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия.

Ноември 21st

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Има изход от ситуацията в държавата – оставка, предсрочни избори и каквото народът реши

Уважаеми български граждани, днес получихте още едно доказателство за вашата правота, когато искате оставката на цялото правителство и смяната на този модел на управление. Получихте го в най-важната институция в България – парламента. За пореден път министър-председателят унижи българската институция – Народно събрание. 10 години в управлението, той налага този стил на управление. Няма държавност, няма институции. Един човек решава еднолично всички въпроси. Днес получихте и доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиер, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца. Но днес получихте и доказателство за вашата сила. Те са уплашени от вас.

Медиапул: България успя да върне 190 хил. мини на Гърция, но не и да намери виновни за трагедията в Горни Лом

Четири години след трагедията в Горни Лом вътрешното министерство успя да върне на Гърция 190 570 опасни противопехотни мини, които години наред притесняваха хората в района. Те останаха от завода „Миджур", взрив в който през октомври 2014 година остави след себе си 15 жертви. Боеприпасите трябваше да бъда унищожени в завода, но след трагичния инцидент той беше затворен, а лицензът за утилизация отнет. Затова те са били върнати на собственика им – Гърция. Те се оказаха гръцка собственост въпреки договора за утилизация с българското дружество „Видекс". След продължили четири години последователни координирани усилия на редица институции от изпълнителната власт и в сътрудничество с Гърция, българското правителство е изпълнило ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини", съобщиха от МВР.

Ноември 20th

Кметът на Дунавци Димчо Скорчев в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/t0OeAQ8UK4w е пълният видеозапис на интервюто с кмета на град Дунавци Димчо Скорчев, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Основната тема на разговора споразумението между Националното сдружение на кметовете на кметства в България (на чиито управителен съвет събеседникът ни е негов член)  и премиера на страната Бойко Борисов, което бе постигнато в началото на този месец и с него бяха удовлетворени исканията на кметовете за осигуряване на делегирани средства от общинските бюджети. С това споразумение и поет ангажимент от премиера Бойко Борисов бе свалено създалото се напрежение и отказ от планираните протести на кметовете на кметствата в България.

Ноември 19th

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Всякакви формати на ново правителство, в рамките на този парламент, е агония

„Всякакви нови формати на ново правителство, в рамките на този парламент, за нас са невъзможни. Това правителство е вредно и ражда нестабилност. Спирането й минава през избори. Задкулисни договорки за спасяването на правителството на Борисов, чрез нови формати на мнозинства или правителство на малцинството със скрита подкрепа, ще бъдат агония за държавата. Ние не можем да бъдем съпричастни с това. Няма да крепим кворума на такова мнозинство“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на ПГ на „БСП за България".