Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Окт. 17, 2018

Осъдиха на 4 години затвор бившия директор на видинската Областна дирекция „Земеделие“ Николай Тодоров

Вчера Окръжен съд-Монтана е признал за виновен Николай Тодоров, бивш директор на Областна дирекция „Земеделие“-Видин, обвинен от Окръжна прокуратура-Видин за извършено от него престъпление по служба, а подлежащата на обжалване присъда е за 4 години лишаване от свобода и 5000 лева глоба, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София. Оттам припомнят, че подсъдимият Николай Тодоров е назначен за директор на Областна дирекция „Земеделие“-Видин през януари 2002 година и е имал правомощия да ръководи, контролира, координира и отчита дейността на дирекцията, да подпомага и насочва дейността на местните земеделски служби и поземлените комисии, в това число да провежда държавната аграрна политика във Видин. През ноември 2009 г. служебното му правоотношение било прекратено със заповед на тогавашния министър на МЗХ.

Международен форум „Геопарковете и модерното общество“ се проведе в Белоградчик

От 11 до 14 октомври град Белоградчик бе домакин на международна научна конференция "Геопарковете и модерното общество". Съорганизатори на форума бяха „Геопарк Белоградчишки скали“, община Белоградчик и Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски" с подкрепата на Министерството на околната среда и водите, Европейската асоциация за опазване на геоложкото наследство, Глобалната мрежа на геопарковете на ЮНЕСКО и Националната комисия за ЮНЕСКО-България. Конференцията бе посветена на 20 годишнината от обявяването на инициативата UNESKO GEOPARK през 1998 година в гр. Белоградчик на проведената тогава среща на Европейската асоциация за опазване на геоложкото наследство ProGEO. По време на форума 52 участници от 4 континента обмениха опит в областта на опазването на природното наследство и неговото експониране и популяризиране.

143 кг тютюн и над 1000 къса цигари иззеха видински полицаи при специализирана операция по линия „Акцизи“

Вчера в проверките, насочени срещу ограничаване нивата на търговия на дребно с нелегален тютюн и цигари, са участвали служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция и РУ-Видин. Към 6,30 в Димово униформените спрели лек автомобил „Шевролет Авео“ с видинска регистрация, управляван от 49-годишен жител на областния град. При последвалата проверка в купето и багажника на колата полицаите открили  15 полиетиленови чувала с общо 143 кг нарязан тютюн без бандерол. Дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, нередовната акцизна стока била иззета, а водачът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая в ОДМВР-Видин е образувано досъдебно производство по член 234, алинея 1 от Наказателни кодекс.