Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Окт. 2018

Октомври 31st

Митничари задържаха скимиращи устройства на Дунав мост 2

Мобилен екип на Митница Лом, съвместно с Гранична полиция, задържаха пакет със скимиращи устройства за банкови карти, транспортиран с лек автомобил за страна от Западна Европа, информират от пресцентъра на Агенция Митници. Уточнението оттам е, че автомобилът е с българска регистрация с пътуващи в него двама български граждани и е спрян за проверка около 10 часа сутринта на 27 ноември в района на Дунав мост 2. Пътниците са заявили, че отиват на работа в страна от ЕС. При извършения щателен оглед на автомобила митническите служители  откриват подозрителен пакет, укрит в арматурното табло. Оказало се, че в пакета има 3 комплекта „уста" за банкомат,  оборудвани с електроника за сканиране на кодовете на банкови карти, пластики и други електронни компоненти, използвани за скимиране на банкомати.

Традиционната Акция „Зима“ на Пътна полиция стартира на 1 ноември, тематични специализирани операции, проверки и засилен контрол ще има по пътищата в област Видин през целия месец

Комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“, главен инспектор Ивайло Обретенов – началник на група „Организация на движение, пътен контрол и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Видин, и г-н Илия Рачев от СБА-клон Видин представиха днес пред журналисти информация за акцията и предстоящите проверки по пътищата на територията на област Видин. През месец ноември пътните полицаи, съвместно с партньорите от СБА и БЧК,  провеждат Акция „Зима“. Трите кампании, реализирани успешно през последните три години, отново ще съпътстват акцията.
Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Октомври 30th

Лидерът на БСП: Корнелия Нинова: Краят на прехода ще дойде, когато на подсъдимата скамейка до олигарсите седнат политиците. Другото е имитация!

„Ще повярваме в борбата с корупцията и ще работим да се сложи край на този модел, когато до подсъдимите олигарси седнат подсъдими политици от всички цветове." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея арестите на олигарсите прилича на картинка от миналото – от октомври 2010 г. „Снимаха и ни показваха от хеликоптери палати на олигарси. Какво се случи от 2010 до сега – стана октомври 2018 г., за да ни показват същите палати на същите олигарси, но снимани отвътре. Ще чакаме ли още 8 години, за да се случи нещо?“, попита тя. Според нея това е имитация на борба с олигарсите на прехода „На едните се повдига обвинение и се търси отговорност, а в същото време на другите, с другата ръка- за Кирил Домусчиев  се прави специален закон, за да му се опростят 58 млн.

Видински полицаи иззеха в квартал „Нов път“ 100 кг контрабанден тютюн

100 кг нарязан тютюн без бандерол иззеха вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Видин при претърсване в условията на неотложност едноетажна жилищна сграда на улица.“Синчец“ в квартал “Нов път“, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Видин. Оттам уточняват, че процесуалните действия са извършени в присъствието на кметския наместник поради невъзможност да бъдат установени собствениците и обитателите на имота, в който служителите на реда открили три чувала и множество пакети с тютюн. Общото количество на нелегалната стока възлизало на 70 кг. Иззета била и електронна везна. В трева площ, в близост до имота, полицаите намерили още два чувала с общо 30 кг безакцизен тютюн.

Октомври 29th

Пети национален фестивал на фестивалите на алтернативното кино се проведе в Белоградчик

Петият национален фестивал на фестивалите - "Суперприз Белоградчик” 2018 на алтернативното кино, организиран от НЧ "Развитие-1893" с подкрепата на Община Белоградчик и със съдействието на Федерация Алтернативно кино, се проведе на 26 и 27 октомври 2018 година  в салона на читалището в града под скалите. Фестивалът има за цел по най-демократичен, открит и обективен начин да демонстрира постиженията на българското алтернативно кино, да очертае върховите достижения в национален мащаб и да съдейства при избирането на филми за българските национални програми и конкурси в чужбина. Представените филми са създадени в периода 2014-2018 година.

Октомври 28th

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: С президента Радев се обединихме за смяна на модела и за връщане на ролята на държавата в ключови сектори

„С президента Раден се обединихме около идеята за връщането на ролята на държавата в ключови сектори от обществения живот, като получихме и препоръки- как да бъде конкретизирана тази роля в отделните сфери". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с президента Румен Радев. Тя обясни, че левицата е поискала тази среща за обсъждане на проекта "Визия за България". Тя подчерта, че срещата е била работна и впечатляваща и президентът е участвал в нея с петнадесет души- всички свои секретари, съветници, експерти. "Разговорът беше много детайлен и по секторни политики, както с нашите експерти, така и с неговите. Минахме почти през всички сфери, отразени в нашата Визия, и имаме съвпадения на позиции", заяви Нинова.

Октомври 26th

Днес обявиха петимата нови почетни граждани на Видин, сред които са ректорът и председателят на Общото събрание на Русенския университет

Днес, на празника на град Видин – Димитровден, ректорът на Русенския университет – чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и председателят на Общото събрание на висшето училище – проф. д-р Велизара Пенчева, получиха най-високото отличие на общината - почетен гражданин на Видин. Титлата им бе присъдена след решение на Общински съвет-Видин за приноса им в изграждането на филиала на Русенския университет във Видин и за развитието на висшето образование в региона, а също така и за високи научни постижения и международно признание.
Кметът на община Видин Огнян Ценков връчи на удостоените почетни грамоти и значки на града, а председателят на Общинския съвет – Генади Велков, им подари плакети.

Октомври 25th

Авторът на „Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем“ – проф. Димитър Стоянов, в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/KHBVXqOfZpk е пълният видеозапис на интервюто с професор Димитър Стоянов, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Събеседникът ни е роден в Монтана, но израства и живее във Видин до завършване на средното си образование във видинската гимназия „Димитър Благоев“. Висшата си диплома получава в Московския институт за инженери по транспорта със специалност „Дизелови локомотиви и локомотивно стопанство”, специализирал е многократно в университети в Германия, Англия, Италия и Русия. Той е действителен чуждестранен член на Руската академия по транспорта и е удостоен със званието Doctor Honoris Causa на Московския държавен университет по железопътен транспорт. Владее отлично руски, френски, немски, английски, италиански, испански и сръбски.

Октомври 24th

От НАП напомнят: До края на октомври се подават декларациите за дължими данъци за третото тримесечие на 2018 година

Още седем дни имат предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи извън тези по трудов договор на физически лица и са задължени по закон удържат данък, да подадат своите декларации за дължими данъци, напомнят от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Декларацията – по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО - се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Авансовият данък за доходите от наем, от друга стопанска дейност и за паричните доходи от други източници, удържан за доходи, изплатени през третото тримесечие на 2018 г., се декларира в срок до 31 октомври 2018 г. 
Декларацията се подава и от физически лица, ако предприятието или самоосигуряващото се лице – платец на дохода, не е задължено да удържа и съответно да внася данък.

В Русенския университет създават Френски център

Създаването на Френски център в Русенския университет обсъждаха на среща ректорът член кореспондент професор Христо Белоев и г-н Фабиен Флори – директор на Френския институт в София, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение в дунавския град. Оттам допълват, че в разговора са участвали още г-жа Амондин Сежерс, г-н Камен Минков и г-н Росен Новаков, както и заместник ректорът по интернационализация и комуникационна политика професор Юлиана Попова. По време на срещата са обсъдени детайли от бъдещото партньорство, както и досегашните инициативи на университета като член на Университетската агенция на франкофонията. Със създаването на Френски център в Русе ще се разшири кръгът дейности, които ще популяризират френската култура и изкуство в региона. Ще бъдат организирани тематични киновечери, изложби, дискусии, срещи с актьори, ще има и езикови курсове.

Октомври 23rd

230 кг заготовки за цигарени кутии задържаха митнически инспектори в района на Дунав мост 2

Пореден случай на опит за трансфер на заготовки за цигарени опаковки от България за друга страна в ЕС е засечен от служители на Митница Лом в района на Дунав мост 2, където са задържани поредните 230 кг заготовки за цигарени кутии с логото MAYFAIR, информират от пресцентъра на Агенция Митници. Оттам допъват, че опаковките са открити в края на миналата седмица при проверка на излизащ от страната микробус с шуменска регистрация, превозващ личен багаж и 21 броя кашони, чието съдържание било описано като  хартия за ксерокс, която трябвало да бъде доставена в Белгия. Проверката установила, че кашоните всъщност съдържат напечатани картонени листи за цигари MAYFAIR. Заради възникнали основателни съмнения , че се превозват в нарушение на Регламент ЕС №608/2013, опаковките са задържани в склад на Митница Лом.

Октомври 22nd

В Ново село арестуваха двама видинчани за притежаване на канабис

В петък, в условията на неотложност, криминалисти от РУ-Видин извършили претърсване в два частни имота в Ново село. На единия адрес, обитаван от 23-годишен видинчанин, униформените се натъкнали на канабис, отглеждан в саксии. В таванското помещение на жилищна сграда имало изградена полиетиленова конструкция, оборудвана с електрическо осветление, вентилация и датчици, отчитащи влажността и температурата на въздуха. В шест саксии били посадени шест зелени растения, достигащи височина 80 см, а листната маса реагирала на канабис при полевия наркотест. Обитателят на имота е задържан, а по случая е образувано досъдебно производство. При последвало претърсване в друг имот в селото, обитаван от 37-годишен, криминално проявен видинчанин, полицаите открили и иззели 18 грама зелена суха листна маса. При полевия наркотест тревата индикирала на канабис.

Октомври 20th

Литературният клуб в Белоградчик представи темата за есента

В читалнята на библиотеката в Белоградчик на тематичен музикален фон Наташа Младенова откри литературната вечер, посветена на есента, с кратки встъпителни думи. Продължи с хайку-стих и завърши със своето стихотворение "Есенна импресия". Мил момент бе присъствието на ученици от клуб "Художествено слово" към Детски комплекс, приятели на литературен клуб "Георги Савчев" от миналата година и негови бъдещи приемници. Те четоха избрани есенни стихотворения. Свои стихове представиха творците Ангелина Йотова, Наташа Младенова, Братой Борисов и Елена Нешева. Темата за есента се преплиташе с темите за любовта, нежността, красотата, тленността, мъдростта и отразяваше въздействието на природата върху тяхното творчество.

НАП проверява осигуряват ли строителните работници по обектите в страната

НАП започна проверки за спазването на осигурителното и данъчно законодателство при наемането на работници по строителните обекти в страната, информират от видинския офис на Националната агенция за приходи (НАП). Оттам допълват, че инспекторите на приходната агенция следят за това дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго. 
Ревизорите проверят също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени по някакъв начин техните трудови права.

Секретарят на читалище „Цвят“ Любомир Илиев в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/r0gb9XuXKBM е пълният видеозапис на интервюто със секретаря на видинското Народно читалище „Цвят“ Любомир Илиев, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В телевизионното студио събеседникът ни информира как е започнал новият творчески сезон в културният институт, за пълната готовност на читалищните школи и състави да реализират планираните си програми, както и че към Народно читалище „Цвят“ е сформирана нова школа за скулптура.