Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Ян. 30, 2018

Изявление на Врачанския митрополит Григорий - наместник на овдовялата Видинска ехархия, по повод епархийския избор на нов Видински митрополит

Епархийският избор на нов Видински митрополит протече при стриктното спазване на Устава на Българската Православна Църква (БПЦ) и каноничните процедури. Законно избраните епархийски избиратели дадоха своя вот в честна и прозрачна процедура, която можеше да се проследи на живо във Фейсбук страницата на Българската православна църква-Българска партриаршия. Появилите се внушения, че изборът e бил „предопределен“, правени от група граждани, които са недоволни, че предпочитаният от тях кандидат не е получил доверието на избирателите, са напълно неоснователни. При всеки един вот - в обществото или в Църквата – е съвсем естествено предварително да се знаят преобладаващите нагласи на избирателите за това какви са шансовете на кандидатите и кои от тях са предпочитани.

НАП: Безработните дължат месечно по 20,40 лева за здравни вноски

От 1 януари 2018 година хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева, припомнят от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам допълват, че със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 година от 1 януари 2018 година е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лева. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Видинското читалище „Светъл ден-2009“ на прага на мащабната си международна кампания

Видинското читалище „Светъл ден-2009" е готово стартира мащабна международна кампания за популяризиране и подпомагане на младежкото предприемачество, съобщиха от ръководството на просветно-културния институт. Оттам допълниха, че представители от екипа на читалището са преминали през етапите на редица обучения и са участвали в международна среща, на която пред свои колеги от България, Аржентина, Румъния, Китай, Унгария и Белги са представили 42 свои  идеи за младежко предприемачество. Чрез последвалото гласуване в най-използваната социална мрежа вече са определени и кои точно идеи са събрали най-голям вот, за да бъдат популяризирани те сред младите хора в шестте държави.

6800 лични карти са издадени през миналата година, съобщават от сектор „Български документи за самоличност” в ОДМВР-Видин

Най-много заявления за издаване на нови документи гражданите са подавали през месеците юли и август.
6800 е броят на издадените лични карти, от които с обикновена услуга - 4320, с бърза услуга – 2185, а с експресна услуга - 295. Броят на издадените паспорти е 3387, от които с обикновена услуга са 2426, с бърза услуга - 890, а с експерсна услуга - 71. 4119 пък е броят на издадените свидетелствата за управление на МПС – с обикновена услуга са 2488, а с бърза услуга - 1631. Срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта, е 30 дни от датата на изтичане на валидността й. За неспазването на тази разпоредба глобата е в размер от 20 до 150 лева. С оглед спазването на законовите разпоредби е необходимо гражданите да проверяват срока на валидност на личната си карта.