Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Ян. 2018

Януари 31st

ЦИК прекрати пълномощията на макрешкия кмет, очаква се частичните избори да са през май

С решение № 4965-МИ от 23 януари Централната избирателна комисия (ЦИК) изпрати предложение до президента на Република България за насрочване на частичен избор за кмет на община Макреш, информират от официалния сайт на ЦИК. До това се стигна, след като досегашният общински кмет Иван Каменов подаде оставката си в края на миналата година и в отговор на нея Общинската избирателна комисия (ОИК-Макреш) предсрочно е прекратила неговите пълномощия на 4-и януари. На свое заседание ЦИК е приела, че ОИК-Макреш е представила необходимите документи изискванията на член 463, алинея 3 от Изборния кодекс и че са налице изискванията за провеждането на частичен избор за кмет на община Макреш.

Сдружение „Активно общество“-Видин: Трябва ни път, не обещания

Инфраструктурата е ключът към  развитието на даден регион. Безспорно, без пътища  икономическото възраждане на Видин няма как да се случи, с каквото и природно и културно –историческо богатство да разполагаме. Изграждането на четирилентов скоростен път Видин- Ботевград е ключова предпоставка, за да се свърже пълноценно регионът ни с Европа чрез транспортен коридор №4 и за да привлечем инвеститори. Изграждането на този път, както и на тунела под Петрохан, не са утопия, но искат силна управленска воля и решимост да се преодолее острата икономическа и демографска криза в Северозападна България. Изграждането на модерна инфраструктура отдавна е жизненоважна необходимост и заради огромния тежкотоварен трафик от и към Дунав мост 2. Статистиката показва, че на ден през моста преминават по около 2500 моторни превозни средства, голяма част от  които - тирове.

Януари 30th

Изявление на Врачанския митрополит Григорий - наместник на овдовялата Видинска ехархия, по повод епархийския избор на нов Видински митрополит

Епархийският избор на нов Видински митрополит протече при стриктното спазване на Устава на Българската Православна Църква (БПЦ) и каноничните процедури. Законно избраните епархийски избиратели дадоха своя вот в честна и прозрачна процедура, която можеше да се проследи на живо във Фейсбук страницата на Българската православна църква-Българска партриаршия. Появилите се внушения, че изборът e бил „предопределен“, правени от група граждани, които са недоволни, че предпочитаният от тях кандидат не е получил доверието на избирателите, са напълно неоснователни. При всеки един вот - в обществото или в Църквата – е съвсем естествено предварително да се знаят преобладаващите нагласи на избирателите за това какви са шансовете на кандидатите и кои от тях са предпочитани.

НАП: Безработните дължат месечно по 20,40 лева за здравни вноски

От 1 януари 2018 година хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева, припомнят от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам допълват, че със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 година от 1 януари 2018 година е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лева. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Видинското читалище „Светъл ден-2009“ на прага на мащабната си международна кампания

Видинското читалище „Светъл ден-2009" е готово стартира мащабна международна кампания за популяризиране и подпомагане на младежкото предприемачество, съобщиха от ръководството на просветно-културния институт. Оттам допълниха, че представители от екипа на читалището са преминали през етапите на редица обучения и са участвали в международна среща, на която пред свои колеги от България, Аржентина, Румъния, Китай, Унгария и Белги са представили 42 свои  идеи за младежко предприемачество. Чрез последвалото гласуване в най-използваната социална мрежа вече са определени и кои точно идеи са събрали най-голям вот, за да бъдат популяризирани те сред младите хора в шестте държави.

6800 лични карти са издадени през миналата година, съобщават от сектор „Български документи за самоличност” в ОДМВР-Видин

Най-много заявления за издаване на нови документи гражданите са подавали през месеците юли и август.
6800 е броят на издадените лични карти, от които с обикновена услуга - 4320, с бърза услуга – 2185, а с експресна услуга - 295. Броят на издадените паспорти е 3387, от които с обикновена услуга са 2426, с бърза услуга - 890, а с експерсна услуга - 71. 4119 пък е броят на издадените свидетелствата за управление на МПС – с обикновена услуга са 2488, а с бърза услуга - 1631. Срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта, е 30 дни от датата на изтичане на валидността й. За неспазването на тази разпоредба глобата е в размер от 20 до 150 лева. С оглед спазването на законовите разпоредби е необходимо гражданите да проверяват срока на валидност на личната си карта.

Януари 29th

В Белоградчик наеха с трудови договори 20 безработни младежи

Кметът на община Белоградчик Борис Николов връчи трудови дговори  по  Проект "Обучение и заетост за младите хора" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съгласно сключен договор между общината и Агенцията по заетостта. 20 младежи до 29 години ще работят за срок от шест месеца при 8 часов работен ден и минимална работна заплата от 510 лева. Основните им трудови дейности са свързани с почистване на дворни площи общинска собственост, събиране и изнасяне на отпадъци, товаро-разтоварни работи, а през зимния период - почистване на сняг и опесъчаване на обекти общинска собственост. При връчвне на трудовите договори бе обърнато сериозно внимание относно отговорното  изпълнение на възложените здачи.

От НАП напомнят: Фирмите подават декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2017 година, ако са удържали авансов данък

До края на януари 2018 година предприятията и самоосигуряващи се лица, които през четвъртото тримесечие на 2017 година са платили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източници по член 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи, трябва да подадат декларация за дължими данъци (образец 4001) по член 55 от ЗДДФЛ и член 201 от ЗКПО, напомнят от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам съобщават, че до момента в офис-Видин са подадени 370 декларации, което представлява около една трета от очаквания брой декларации за четвъртото тримесечие на 2017 година. Декларацията за дължими данъци (образец 4001) за последното тримесечие на 2017 г.

Януари 28th

НП Драговитийски епископ Даниил и НП Мелнишки епископ Герасим са двамата кандидати за Видински митрополит

Днес епархийските избиратели от Видинската света митрополия с гласовете си решиха, че техни преосвещенства Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим са двамата кандидати, измежду които следващата неделя Светия синод на Българската православна църква ще определи кой да е новият Видински митрополит, съобщиха от сайта на Българската патриаршия на линк http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=254588. Оттам допълват, че на състоялия се днес епархийски избирателен събор във Видин 27 от участвалите в избора 29 епархийски избиратели са гласували за Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил, а 26 гласа е получил Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим.

Заместник председателят на Видинския общински съвет д-р Цветан Ценков в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/6MIOOAqXIGY е пълният видеозапис на интервюто със заместник председателя на Видинския общински съвет от квотата на „Единни за промяна“ д-р Цветан Ценков, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В началото на разговора той обърна внимание на факта, че при предишното си гостуване в предаването преди повече от две години е дискутирал по проблеми на Видин и общината, които не само не са разрешени, но и продължават да са актуални и днес. Което показва, категоричен бе д-р Ценков, че и политиката и на централната, и на местната власти не насочена към защитаване интересите на хората от Видин и северозападния ни край.

Януари 27th

С грандиозно авто-шествие видинчани предявиха правото си за магистрален път до София

Близо 500 автомобила участваха в днешното протестно шествие във Видин, което бе образувано от Гражданско сдружение „Единни за промяна“ с категоричното основно искане – незабавно решение за изграждане на магистрален път от Видин до София и построяване на тунел под Петрохан. В мразовитата съботна утрин гневните видинчани подкараха автомобилите си от „Технополис“ по продължението на булевард „Панония“, за кратко спряха на гаровия площад при паметника на Скърбящия войн, след което продължиха до крайната точка на протеста -  разклона за Дунавци при мотел „Чолакис“.

Утре гласуват за нов Видински митрополит, изборите се излъчват онлайн на официалната фейсбук-страница на Българската православна църква

Епархийските избори за нов Видински митрополит ще се проведат утре - 28 януари, в престолния град на овдовялата епархия – Видин, информират от сайта на Българската Патриаршия. Откъдето допълват, че изборният ден ще започне с отслужването на света Литургия от 9 часа, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Врачански митрополит Григорий. В 10,30 часа се отслужи трисагий на гроба на блаженопочившия митрополит Дометиан, а от 11 часа започва и избора за двамата кандидати за Видински митрополит. Кандидатската листа включва епископите: Драговитийски епископ Даниил, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, Мелнишки епископ Герасим и Константийски епископ Яков. „Ако на заседанието си на 3 февруари Св.

Януари 26th

Как утрешният протест на „Единни за промяна“ принуди премиерът да обещае от швейцарския град Давос магистрала Видин-София

Преди още да се е състоял, организираният за утре протест на „Единни за промяна“ за изграждане на магистрален път от Видин за Ботевград стресна управляващите и принуди премиера Бойко Борисов да обещае днес чак от швейцарския град Давос магистрала Видин-София. Пак днес пък председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов бе скоростно изстрелян да даде пресконференция във Видин, на която високопарно се изцепи: „Правителството обръща изключително внимание на пътната инфраструктура в направлението Видин-Монтана-Враца-София“. И още каза подплашеният от недоволството на видинчани пътен шеф: „Тази година започва процедура за строителство и надзор на най-тежкия участък Мездра-Ботевград, а от 2019 година ще започне реалното строителство на участъка Видин-Ружинци“.

Януари 25th

НАП напомня на клиентите си за отстъпката за подаване на декларация онлайн

174 000 клиенти на Националната агенция за приходите (НАП) получиха на електронната си поща напомняне, че срокът за ползване на 5% отстъпка за подаване на декларация за облагането на доходите изтича след една седмица – на 31 януари, информират от видинския офис на приходната агенция. С уточнението, че с имейлите се уведомяват гражданите и за променения ред за ползването на отстъпката при подаване на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица през тази година. Електронни писма са получили всички клиенти на администрацията, които са декларирали електронен адрес пред НАП и са подали декларации за облагане на доходи през миналата година.

Януари 24th

Грипна епидемия във Видинска област от днес, до края на седмицата са затворени училищата в община Видин

След като вчера от здравното министерство съобщиха, че от днес – 24  януари, се обявява грипна епидемия за област Видин, кметът на Видинска община Огнян Ценков издаде заповед, според която всички училища на територията общината се затварят до края на тази седмици. Епидемичната обстановка е изключително динамична и показателите на нивата за разпространението на грипния вирус постоянно се следят от Регионалната здравна инспекция, където имат готовност за предприемане на съответните противоепидемични мерки.