Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Дек. 2017

Декември 13th

Светият Синод определи листа от петима епископи за участие в избора за нов видински митрополит

На своето редовно заседание от зимната сесия на Светия Синод в пълен състав бе определена листата с достоизбираемите епископи на БПЦ-БП, които ще участват в избора за нов Видински митрополит. На основание чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, определя следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор във Видинска епархия: Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия;
Белоградчишки епископ Поликарп, трети викарий на Пловдивския митрополит; Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит; Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Председател на ЦН на ПКСХП „Св.

Правителството одобри 3 милиона лева за ремонти на видинския театър и езиковата гимназия

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджетите на министерства и трансфери към общини в размер на 39 518 000 лева, информират от пресцентъра на Министерския съвет, цитирайки днешните решения от заседанието на кабинета. От гласуваната сума 3 милиона лева се добавят към бюджета на община Видин за тази година, а парите са предназначени за консервация, реставрация и експониране на Общинския драматичен театър, както и за строително-монтажни работи на сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков“. 

Спортна площадка в Дреновец бе открита от кмета на община Ружинци Александър Александров

Кметът на община Ружинци Александър Александров и кметът на Дреновец Надя Иванова откриха спортна площадка в центъра на селото. Съоръжението бе изградено по проект на Националната кампания на МОСВ и ПУДООС „За чиста околна среда -2017” и е на стойност 9610 лева. ”Спорт на открито” един много добър проект и поздравления за това, което прави общината и кметство Дреновец, защото те се очертават като водещи в сферата на масовия спорт“, каза при церемонията по официалното откриване Алексанър Александров. Той изрази надежда, че при наличието на такава спортна площадка лесно могат да се убедят децата да спортуват, а така ще дойдат и успехите в професионалния спорт. „Очаквам тази прекрасна спортна площадка винаги да е пълна със спортуващите наши деца. Нека да ни е честита на всички!“, заяви Александър Александров.

 

БСП пита БНБ, КЗК, АПСК за ключови приватизационни сделки, иска договорите и документите за произход на средствата на купувачите

БСП пита БНБ, КЗК, АПСК за ключови приватизационни сделки. Сред дружествата, за които са подадени заявления за достъп до информация, са: "СИБАНК"; "Пампорово" АД; "Булгартабак - холдинг"; "Българска телекомуникационна компания"; "Химко" АД; "Крeмиковци" АД и електроразпределителни дружества. В писмо до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол от левицата искат копия на приватизационните договори и договорите за прехвърляне на правото на собственост върху акции от капитала на въпросните дружества, както и документите за произход на средствата на купувачите. С писмо до Комисията за защита на конкуренцията и БНБ социалистите питат дали въпросните са се произнасяли за даване на разрешение  за извършване на сделки във връзка със "СИБАНК" ЕАД и какви са били мотивите им за това.

Декември 12th

Младежите-червенокръстци от Ружинци отчетоха работата си за годината

„Да сте доброволци, значи да сте добри!“, това беше акцентът отчетното събрание на Клуба на младежката структура на Българския червен кръст в Ружинци, което се проведе в малкия салон на Народно читалище „Христо Ботев-1898", а на годишния форум на младите червенокръстци лично присъства  кметът на общината Александър Александров. Председателстващ на събранието беше Петров - специалист младежка дейност към ОС на БМЧК-Видин с протоколчик Ралица – заместник областен клубен координатор на БМЧК-Видин, които на всички доброволци раздадоха членски карти. Към акцентът за добротата се спря Петров, който риторично попита младежите – „Случвало ли ви се е да имате чувството, че дразните всички около себе си и с присъствието си само напрягате въздуха в стаята?

Декември 11th

Рисунка на 8-годишната видинчанка Йоанна Радулова зае второ място в конкурса „С очите си видях бедата”

За поредна година на 5 декември в Националния дворец на децата в столицата бе проведена церемония по награждаването на победителите в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата” – 2017 година. Международният конкурс за детска рисунка тази година бе посветен на Международния ден на доброволеца, отбелязван на 5 декември. За участие в националния етап от област Видин бяха изпратени творбите на 32 деца от две категории. В категория „Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство” във възрастова група от 7 до 10 години на второ място в Националния етап на конкурса е класирана Йоанна Боянова Радулова от школа „Дъга” към видинското Народно читалище „Цвят 1870”. Момичето и родителите й присъстваха на награждаването на победителите.

Кметът на община Ружинци Александър Александров отчете работата си пред жителите на Тополовец и Динково

Кметът на община Ружинци Александър Александров направи отчет за работата си като кмет и дейността на екипа си през изтичащата година пред жителите на селата Тополовец и Динково. Той онагледи пред тях направеното през годината с нови технологии и изчерпателна мултимедийна презентация.  Годишно-отчетните събрания преминаха при голям интерес, а присъстващите на тях споделиха проблемите си пред кмета и му зададоха много конкретни въпроси, на които Александров даде изчерпателни отговори. В дебатите се очертаха най-наболелите проблеми на посетените села, които вълнуват жителите и на които те търсят решенията чрез съдействието на общинската администрация на Ружинци.

Декември 10th

Ползване на данъчни облекчения през работодател

Физическите лица могат да ползват данъчно облекчение по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) чрез своя работодател след подаване на декларация по образец в срок от 30 ноември до 31 декември, информират от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам уточняват, че новото условие тази година е, че гражданите нямат възможност за ползване на данъчни облекчения чрез работодател, ако имат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, което се декларира пред работодателя с декларация в свободен текст. Най-често използваните облекчения чрез работодателя са данъчните облекчения за деца, за деца с увреждания и за намалена работоспособност, които за 2017 година могат да се ползват по два начина.

До края на декември можете да смените личния си лекар

До 31 декември всяко здравноосигурено лице (ЗОЛ) има право да смени постоянно избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса, за което се попълва „Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар“. За целта директно се посещава новоизбрания личен лекар, а изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се направи лично от здравноосигурения, от родител или настойник. Здравноосигуреното лице може да разпечата документа от интернет страницата на институцията www.nhif.bg  – меню „За гражданите“ -  линк „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар“ – подлинк „Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар“.

Декември 9th

9 декември – Международен ден за борба с корупцията

Разследвания по 10 корупционни престъпления са отпочнати в Областната дирекция на МВР във Видин (ОДМВР-Видин) за времето от януари до ноември тази година, а деянията са свързани предимно с документни престъпления. В Международния ден за борба с корупцията, отбелязван на 9 декември, ръководството на ОДМВР-Видин апелира към гражданите да проявяват активност и да сигнализират за корупция, като сигнали за корупция срещу служители на МВР могат да се подават на телефон 02/982 22 22. Превенцията на вътрешната корупция е изведена като един от управленските приоритети в ОДМВР-Видин. Тази година, на местно ниво, е предприета още една допълнителна превантивна мярка – изградена е локална система за видеонаблюдение в сградата на сектор „Пътна полиция” в областния град.

Декември 8th

Благотворителен Рождественски концерт се състоя в митрополитския храм „Св. Николай“ във Видин

Вчера се състоя благотворителен Рождественски концерт в митрополитския храм Свети Николай във Видин, а инициативата бе свързана с традициите на добротворство в навечерието на Рождественско-новогодишните празници с каузата да се подкрепят талантливи деца от Видин. С благословението на Врачанския митрополит Григорий, наместник на Видинската епархия, организатори на събитието бяха архимандрит Антим – протосингел на Видинска света митрополия и домакин в качеството му на председател на Църковното настоятелство при митрополитския храм, Национален алианс за социална отговорност, фондация “Подкрепа за реализация”-Видин, Дамски Лайънс клуб “Вида”-Видин и други. Концертът бе открит с беседа и въводително слово от Архимандрит Антим на тема: „Рождество Христово и християнската благотворителност”.

Кметът на община Ружинци Александър Александров в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/SbxNqzMbJkY е пълният видеозапис на интервюто с кмете на община Ружинци Александър Александров, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В началото на разговора той припомни, че с опита си на общински съветник няколко мандата, през които две години е бил и председател на общинския съвет, не е имал никакви илюзии, когато преди две години се е кандидатирал за кмет на общината. След спечелването на изборите най-трудно му е било да убеди хората от общината, че не всички проблеми се решават като с махване на магическа пръчка, а трябват търпение, постоянство, последователност и обединяване на усилията за постигането на поставените цели. И резултатите не закъснели.

Видински граничен полицай озапти бандит

Граничен полицай от Видин е предотврати снощи опит за грабеж и върна на видинчанка отъмъкнатата й чанта с голяма сума пари, съобщават от пресцентъра на полицията във Видин. Оттам поясняват, че вчера към 18,15 на улица.”Георги Сава Раковски” в района на квартал „Петко Каравелов” неизвестен към момента бандит е издърпал дамската чанта от ръцете на 68-годишна видинчанка и я съборил на земята. Оказалият се в близост 48-годишен граничар обаче реагирал светкавично, настигнал грабителя и успял да вземе от него чантата, в която имало голяма парична сума. Той върнал отнетото на жената и сигнализирал на спешния телефон 112. Работата по случая продължава, в ход са оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на автора на деянието.

Декември 7th

Адвокатските колегии във Видин и Долж финализираха езиковите курсове по трансграничен проект

Трансграничният юридически център, създаден към Адвокатска колегия Долж, финализира курсовете по български език, които се проведоха в румънския град Крайова по проект ”Трансгранично сътрудничество за обучение и мобилност в юридическата област“, изпълнителите на проекта от Видин. Оттам допълват, че курсовете се проведени в периода 3-27 ноември от експерт по български език и обхванаха група от 40 души - членове на целевата група, селектирани по проекта. При изпълнението на тази дейност и във Видин бяха организирани езикови курсове, съответно по румънски език, за студенти и висшисти, сред които адвокати, юрисконсулти и други специфични професии.

Д-р Владимир Вълчев започна нов мандат като директор на Районната здравноосигурителна каса във Видин

Приключи конкурсът за избор на директор на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) и д-р Владимир Вълчев започна нов 4-годишен мандат като директор на РЗОК–Видин от седми декември 2017 година. Конкурсът за избор на директор на Районната каса във Видин (както и на други каси в страната) се проведе на 28 ноември в София в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса. И в двата етапа на конкурса досегашният директор на РЗОК-Видин д-р Владимир Вълчев е показал отлични резултати. И в новия мандат д-р Вълчев ще продължава да отстоява принципите на пълна прозрачност и отчетност на публичните разходи и лична отговорност както от него, така и от ръководителите на лечебни заведения.