Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive

Август 20th, 2018

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Има решение по случая с „Олимпик“, могат за 24 часа да приемат закон за Кирил Домусчиев, не могат да помогнат на над 250 000 българи

Внесохме 61 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в сряда. Предлагаме дневен ред от две точки – първата е проект за решение по казуса за ЗД „Олимпик“, а втората е за изслушване на министър-председателя във връзка със срива в системата на Търговския регистър и електронните системи в страната. Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително и за нас и за засегнатите от фалита на кипърското дружество „Олимпик“ български граждани. Застраховането е регулиран пазар, в който държавата има своята ключова роля. Освен това, „Гражданска отговорност“ е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци.

Август 19th

Назаем от ВИДИН ВЕСТ: За Телеграф капия и съсипията на публично-частното й „партньорство“

За орташката кобила се знае, че и гладни вълци не я поглеждат, щото е само от кожа и кост. От великолепната някога Телеграф капия пък днес са останали само разпадащи се руини и бурени. Понеже, разбираме, и тя, ако да е паметник на културата и под особена закрила, била също на трима ортаци – държава, община и частник. Та от публично-частното им партньорство една от култовите забележителности на Видин е превърната в смърдяща и обрасла в треволяци и храсталаци язва и то в сърцето на Градската градина. В историческите документи пише, че Телеграф капия е част от крепостната система на Видин откъм Дунава, която, както твърдят османо-турските надписи на Пазар и Топ капии, е градена под ръководството на областния архитект Мустафа ага, „който бил изкусен в геометрията“.

Август 18th

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Борисов да обясни срива в електронните системи в България, това е заплаха за националната сигурност

“Внасяме подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание другата седмица”, заяви председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. По думите й, левицата предлага то да бъде с дневен ред, който се състои от две точки. На първо място председателят на БСП посочи изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за кризата с електроните системи в България - Търговският регистър и не работи вече 7 дни, а на Министерство на правосъдието -  8 часа. "Кризата с Търговския регистър засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения. Правителството е безсилно вече седми ден да се справи.

Август 17th

На Голяма Богородица тържествено отбелязаха храмовия празник в Салаш

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, на който ден миряни от белоградчишкото село Салаш  и техни гости се събират в църковния двор, за да честват празника на местния храм "Успение на Пресвета Богородица". Построена в далечната 1843 година, черквата не е разрушавана и е една от най-запазените в региона. Архиерейсткият наместник на Белоградчишка духовна околия - отец Рафаил, отслужи празничен водосвет за здраве и благоденствие и освети празничния курбан, който бе раздаден на всички дошли да почетат празника. Гост на събитието бе Борис Николов- кмет на община Белоградчик. Поздрав към участниците в празника поднесе и кметът на Салаш Румяна Алексиева.

Август 16th

Главният секретар на Гражданско сдружение „Активно общество“ Емил Иванов в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/5nNFhNU04tM е пълният видеозапис на интервюто с главния секретар на Гражданско сдружение „Активно общество“ Емил Иванов, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Разговорът с него ни започна от твърдението му през миналата година, че си заслужава един млад човек да живее и да се реализира във Видин и региона. Иванов категорично заяви, че мнението му не само не се е променило, но и че за времето оттогава е открил нови предимства, от които младите видинчани могат успешно да осъществят амбициите за една сполучлива професионална кариера и развитие.

Август 15th

Фискален контрол предотврати контрабанден внос на 21 тона мляко през Дунав мост 2

Служители на Главна дирекция „Фискален контрол“ пресякоха опит за контрабанден внос 21 тона мляко на територията на България през ГКПП „Дунав мост Видин-Калафат“, информират от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). При проверка на товарния камион служителите на НАП са установили, че превозваната стока не съответства на съдържанието на документите, представени първоначално от водача. Според тях, транспортното средство превозва ПВЦ гранулат от страна на произход  Холандия, а в действителност стоката е 21 тона мляко, опаковано в кутии, което попада в списъка на стоките с висок фискален риск. Фискалните агенти поставят пломби на камиона и сигнализират Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП.

6000 кутии цигари и над 1700 бутилки алкохол са задържани при опит за нелегален износ през Дунав мост 2

Мобилен екип на Митница Лом предотврати нелегален износ на 6000 кутии цигари и 1751 бутилки с етилов алкохол, информират от Агенция Митници, откъдето уточняват, че голямото количество акцизни стоки е открито в товарен автомобил, превозващ групажен товар от България за страна от Европейския съюз. Камионът е спрян за проверка на 13 август около 22 часа и по документи товарната композиция е превозвала текстилни изделия и метални цилиндри. При извършената щателна митнически проверка в три от палетите, под пакети с кроасани и ядки, инспекторите откриват 12 кашона с цигари и стекове с  бутилки водка и уиски. Всички укрити акцизни стоки са с валиден български бандерол.

Август 14th

Директорът на видинската полиция посети античния град Рациария и проведе среща с археолозите

Старши комисар Петър Коцин посети разкопките в района на Рациария и се запозна с очакванията на специалистите от работата им през настоящия археологически сезон. Доцент д-р Иво Топалилов от Шуменския университет – заместник ръководител на екипа, и колегите му от Регионален исторически музей-Видин оцениха положително полицейските действия срещу иманярските набези в района на античния град. През последните три години има непрекъсната комуникация между полицията и археолозите. „Действията на униформените срещу незаконните разкопки нямат кампаниен характер. Те са целенасочени и постоянни“, посочи главен инспектор Деян Цолов – началник на полицейския участък в Арчар. Десетима полицаи от участъка в селото се грижат за сигурността на жителите от 15 села и един град.

Август 13th

С покупка за 1 лев се печели смартфон в лотарията на НАП

В лотарията на Националната агенция на приходите (НАП) видинчани са регистрирали почти 230 хиляди касови бележки на обща стойност почти 2,3 милиона лева, информират от видинския офис на приходната агенция. Средно за деветте месеца след старта на Лотарията един участник от Видинска област е регистрирал по 392 касови бележки, което ги подрежда на първо място в страната по този показател. Увеличава се и броят на касовите бележки, издадени от ПОС устройство. Касова бележка за левче бе достатъчна на търновка да спечели марков смартфон в Лотарията с касови бележки на НАП. Анка Мирчева от Велико Търново е седмичният победител в Лотарията. Късметлийският бон бе изтеглен на 6 август в ефира на bTV преди 9 часа. Г-жа Мирчева участва в Лотарията от тази година, а покупката, направена на 27 юли, й даде шанс за печалба.

Август 11th

Назаем от ВИДИН ВЕСТ: Операта свърши, площадната рапсодия за къртач, фадрома, самосвал и крадлък продължава

Докато в Белоградчик за трета поредна година правят фурор с летния фестивал „Опера на върховете“ и привличат почитатели на вечното изкуство от страната и чужбина, във Видин лани превърнахме фестивала в административно-партийно мероприятие и с трясък го провалихме, а това лято си направихме изтърсъчето „До Ре Ми в пелени“. Щото толкова ни е лимитът на некомпетентност и щото някои неща или се случват в първите седем години, или после ги пиши в графата „бегали“.

Август 10th

Актуална информация за противодействието на престъпността, безопасността на движение и пътнотранспортния травматизъм в област Видин беше представена на редовния брифинг в областната дирекция на МВР

През първото шестмесечие на тази година нивото на престъпността в региона бележи спад -  по линия на криминалната престъпност с 6,05 %, а по линия на икономическата с 15,57 %. „Резултатът на областната дирекция е постигнат вследствие на предприетите мерки за гъвкаво разпределение на силите и средствата на база анализ на средата за сигурност“, поясни директорът старши комисар Петър Коцин. Той представи информация от отчет–анализа на териториалната стуктура за работата й от 1 януари до 30 юни. Намаление с 21.69 % бележат престъпленията против собствеността.  През периода  се наблюдава чувствителен спад на регистрираните домови кражби с 41.12 %  и намаление при взломните с 33.33 %.  За първото полугодие на 2018 г. по криминална линия са регистрирани общо 590 престъпления и са разкрити 318.

Август 9th

Публичните изпълнители на НАП продават недвижими имоти, автомобили и машини на длъжници

Публичните изпълнители на Националната агенция за приходите (НАП) продават на търг недвижими имоти, автомобили и машини на длъжници на обща стойност 70 000 лева, информират от видинския офис на приходната агенция. НАП-Видин предлага за продажба чрез търг с тайно наддаване тристаен апартамент ново строителство, находящ се в град Видин на улица „Шейново“ № 2 със застроена площ 111 квадратни метри при първоначална цена от 35 000 лева.

Август 8th

Назаем от ВИДИН ВЕСТ: За БиблиоПощата или как децата на Видин показаха на възрастните отношението си към града

Истински оазис сътвориха видински деца в пространството около сградата на БиблиоПощата (старата Турска поща) по инициативата „The Spot/_Място – Доброволчество с въздействие” на Сдружение „BG Бъди активен“ и със съдействието на Видинската регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Така те не само обогатиха този терен в сърцето на Градската градина, но и показаха на възрастните (най-вече – на управниците) как трябва да изглеждат зелените зони за отдих в хилядолетния ни град.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев: Правят ли се опити да бъдат купени народни представители от БСП?

"От няколко дни Митьо Очите вече стана функция на Бенчо Бенчев и той е по-интересен. Нека се запитаме кой е помагал на Бенчо Бенчев да си зарежда Ролсройса?" Това попита заместник председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.  Той подчерта, че вече 11 години сме членове на ЕС и за произхода на средства не се коментира от политиците, а за това има институции. Той обясни, че фирмата "Аркус сигурност", която е основен доход на Митьо Очите, охранява НОИ Бургас с обществена поръчка, охранява денонощно митниците на пристанището в Бургас и в Ямбол, охранява социални обекти в община Айтос - училища, домове за младежи или възрастни хора. "Ако някой вземе, че се занимава с нерегламентиран бизнес, когато охранява и пристанището, и училища направо си затваря целия бизнес - от входа до консумацията.

Август 7th

Операцията на TISPOL за контрол на разрешената максимална скорост за движение продължава до 12 август

През текущата седмица в цялата страна пътните полицаи провеждат  специализирана операция за контрол на максималната скорост за движение, обект на проверките ще бъде и наличието на задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Акцията се реализира на територията на всички държави членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, се отчитат като често срещано нарушение във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за възникването на тежки пътнотранспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Статистиката сочи, че през миналата година в България превишената и несъобразена скорост продължава да заема най-голям дял в пътнотранспортните инциденти по вина на водачите.