Назаем от ВидинВест: Радослав Георгиев: Младите българи трябва посочат кои да са приоритетите на страната ни за следващите 20 години

„Почти 30-годишният преход от 10 ноември 1989 година продължи твърде дълго и на този период от най-новата история на страната ни не само трябва да му се сложи край, но и активните млади българи трябва час по скоро да поемат инициативата в свои ръце да посочат кои да са приоритетите, по които да се развива България през следващите 20 години“, заяви за „Видин Вест“ лидерът на Гражданското сдружение „Активно общество“-Видин Радослав Георгиев. Той и Емил Иванов – главен секретар на Сдружението, наскоро дебатираха тази проблематика по време на организирания от 13 младежки организации от страната национален форум „Ако днес е краят на прехода, какви са приоритетите на България за следващите 20 години?“, в който се включиха президентът на Република България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев, омбудсманът на Република България Мая Манолова и бившия вицепремиер и министър Николай Василев.
Радослав Георгиев е категоричен, че спорът дали преходът е приключил е несъстоятелен, защото отклонява и притъпява обществената енергия на младите и активните българи, чиято мисия днес е именно те да определят основните приоритети, по които трябва да се развива България през следващите 20 години, през които всъщност сегашното младо поколение ще изграждат своите професионални кариери и ще са най-активната част в епицентъра на очакващите ни динамични обществени процеси. Според председателят на „Активно общество“, един от приоритетите, който трябва да бъде заложен в проекта за национална стратегия „България 2020-2040“ е снижаването на праговете на бедност до поносими нива, каквито са в повечето европейски държави. „Обективната реалност за извеждането на този проблем като приоритетен за разрешаване се съдържа в данните на Евростат, според които България е в челните места в Европейския съюз по четири показателя:
– висок дял на населението, живеещо под линията за бедност;
– висок дял на населението, живеещо в риск от бедност;
– висок дял на работещите в риск от бедност;
– висок дял на деца и хора в пенсионна възраст в риск от бедност.
Именно поради тези тежки за разрешаване проблеми, Радослав Георгиев е убеден, че: „Вече е време именно ние – младите и активни хора, ние да започнем да отстояваме позиции, цели и идеали за страната си, разположени напред във времето. Само хора, които имат ясна визия напред в бъдещето, могат да променят страната ни към нещо по-добро. Затова и нашите приоритети, които трябва да намеряват място в проекта за национална стратегия „България 2020-2040“ са борбата с бедността, ролята на България в бъдещето на Европейския съюз и включването на хората с увреждания като активни и пълноправни граждани на обществото ни“.
Какви конкретни стъпки предлага Сдружение „Активно общество“ и неговият председател Радослав Георгиев за разрешаването проблемите с бедността в страната и как те трябва да бъдат изведени като приоритети и за развитието на Северозападна България в следващите 20 години, проследете в следващите публикации по темата във „Видин Вест“.
Източник: http://vidinvest.com/2018/11/20/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%82%d1%80/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *